Home DesertAlte retete Cozonac trandafiri cu gem

Cozonac trandafiri cu gem

de Ramona-Maria Dascalu

Acest cozonac trandafiri cu gem este un desert de origine italiana, mai exact din nordul Italiei, din zona Mantova. In reteta originala gemul folosit este cel de portocale insa puteti opta pentru orice alt gem va place, eu l-am ales pe cel de prune. Desertul este realizat dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac care insa este modelat sub forma unor trandafiri, fiind insa la fel de gustos sau poate chiar mai gustos si aromat. Gasiti reteta mai jos, explicata pas cu pas si cu imagini care va vor ajuta in timpul prepararii:

Daca v-a placut aceasta reteta de Cozonac trandafiri cu gem puteti incerca si:

Cozonac cu nuci si stafide

Cozonac cu nuci si stafide

Cozonac trandafiri cu gem

Cozonac trandafiri cu gem

Evaluare 5.0/5
( 1 votat )
Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Ingrediente pentru aluat:

Faina 400 g
Lapte 150 ml
Zahar 80 g
Unt la temperatura camerei 80 g
Oua de gaina 2 medii
Drojdie proaspata 15 g sau drojdie uscata 6 g
Sare o jumatate lingurita
Vanilie esenta dupa gust
Lamaie coaja de la 1 fruct

Ingrediente pentru umplutura:

Gem de prune/ caise/ capsuni / portocale 200 g
Zahar 100 g
Unt la temperatura camerei 80 g
Lapte pentru uns 2 linguri
Oua de gaina 1 mic pentru uns

INSTRUCŢIUNI

Daca ati optat pentru drojdie proaspata la acest cozonac atunci acesta trebuie dizolvata in putin lapte cald cu o lingurita de zahar. Daca, in schimb, ati folosit drojdie uscata acesta se pune direct in faina fara a fi dizolvata.
Se pune intr-un castron faina, sarea, zaharul, drojdia si laptele si se amesteca.

Cozonac-trandafiri-cu-gem-a
Cozonac-trandafiri-cu-gem-b
Cozonac-trandafiri-cu-gem-c

Se adauga ouale amestecata cu esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se framanta pana cand se obtine un aluat omogen. Se adauga untul moale putin cateputin, adaugati o alta bucatica de unt numai dupa ce cealalta s-a incorporat perfect in aluat. Se framanata aluatul pana cand obtinem o consistenta elastica si omogena.
Se pune aluatul framantat intr-un catron uns cu unt si se acopera cu o foloie de plastic apoi se lasa intr-un loc cald. Pentru aproximativ 1 si jumatate 2 ore, sau pana cand isi dubleaza volumul.

Cozonac-trandafiri-cu-gem-d
Cozonac-trandafiri-cu-gem-e
Cozonac-trandafiri-cu-gem-f

Se amesteca untul moale cu mixerul, apoi se adauga zaharul si se amesteca in continuare pentru a obtine o compozitie cremoasa si omogena. Se intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina dupa ce acesta si-a dublat volmul, sub forma unui dreptunghi. Incercati sa tindeti aluatul cat mai subtire. Se intintinde pe suprafata aluatului gemul, evitand sa intindem pana in margine pentru a nu curge atunci cand rulam aluatul.

Cozonac-trandafiri-cu-gem-h
Cozonac-trandafiri-cu-gem-g
Cozonac-trandafiri-cu-gem-i

Se adauga si untul amestecat cu zahar si se intinde peste gem apoi se ruleaza aluatul pe partea cu latura mare a dreptunghiului.
Se taie rondele cu o grosime de aproximativ 5 cm, rondele care se pun intr-o tava cu diametrul de 28 cm tapetata cu unt si faina si in care ati pus hartie de copt doar pe fund. Lasati putin spatiu intre rondele, deoarece aceste mai trebuie lasate la dospit aproximativ o ora.

Cozonac-trandafiri-cu-gem-l
Cozonac-trandafiri-cu-gem-j
Cozonac-trandafiri-cu-gem-k

Dupa ce cozonacul s-a dospit se unge cozonacul cu 1 ou amestecat cu 2 linguri lapte. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 40-45 minute, sau pana cand acesta s-a rumenit.

Cozonac-trandafiri-cu-gem-m
Cozonac-trandafiri-cu-gem-n
Cozonac-trandafiri-cu-gem-o

Se lasa sa se raceasca usor si se scoate din tava. Deliciosul nostru cozonac trandafiri cu gem  este gata pentru a fi consumat caldut sau rece.

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!