Home Felul Intai Risotto cu ciuperci si dovleac

Risotto cu ciuperci si dovleac

de Ramona-Maria Dascalu

Risotto cu ciuperci si dovleac este o reteta eleganta si delicioasa, care combina ingrediente savuroase si culori vibrante. Toate acestea pentru a crea un preparat satisfacator atat pentru ochi, cat si pentru papilele gustative.

La baza retetei avem orez Arborio la care se adauga ciuperci si dovleac. Ambele sunt ingrediente versatilie si cu un gust puternic. Ciupercile aduc un contrast fin, in timp ce dovleacul aduce o nota dulce si textura cremoasa.

Procesul de gatire a risotto-ului necesita atentie si rabdare. Acesta trebuie sa fie amestecat constant pentru a obtine consistenta dorita. Adaugarea lichidului trebuie sa se faca treptat, permitand orezului sa absoarba si sa se gatseasca uniform.

Cand risotto-ul este gata, acesta poate fi presarat cu parmezan ras pentru a adauga un plus de savoare. Servit cu un pahar de vin alb sec, acest preparat poate fi un fel de mancare perfect pentru o cina intima sau un eveniment special.

Cate ceva despre risotto, in general.

Risotto cu ciuperci si dovleac este o reteta italiana traditionala care se bucura de o popularitate crescanda in intreaga lume. Acest fel de mancare poate fi servit ca un fel principal sau ca un aperitiv.

Risotto este un fel de mancare care se pregateste din orez, iar detaliul care il face sa fie atat de special este modul de preparare. Orezul este fiert intr-un sos de vin alb, in supa sau in apa si poate fi amestecat cu diverse ingrediente in functie de reteta.  Acest proces se face intr-un ritm constant, astfel incat orezul sa se infuzeze cu aromele si sa devina cremos.

Concluzie

Risotto cu ciuperci si dovleac este o reteta deosebita care ofera o experienta culinara completa, cu o combinatie unica de gusturi si texturi. Este usor de preparat si poate fi personalizat in functie de preferinte, facandu-l un aliment ideal pentru orice ocazie.

Daca v-a placut aceasta reteta puteti incerca si:

Risotto cu ciuperci si dovleac

Evaluare 5.0/5
( 1 votat )
Portii: 6 Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Dovleac 300 g

Pancetta afumata 100 g

Ciuperci 250 g

Orez Arborio, Carnaroli sau Vialone Nano 340 g

Apa sau supa de legume 1 litru

Parmezan ras 4 linguri generoase

Ceapa 1 medie

Ulei de masline 2-3 linguri

Sare dupa gust

INSTRUCŢIUNI

Incepem preparatul nostru prin a curata dovleacul de coaja si a-l taia cubulete. Trebuie sa obtinem 300 g de pulpa de dovleac. Spalam ciupercile si le taiem feliute sau in patru, daca sunt mai mici asa cum au fost ciupercile folosite de mine. Punem ciupercile intr-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei de masline si le lasam la foc mediu pana cand ciupercile s-au rumenit usor. Amestecam din cand in cand pentru a se coace uniform ciupercile. Cand ciupercile sunt gata le punem intr-un vas, iar in locul lor in tigaie punem pancetta si o lasam la foc mic pana cand se rumeneste usor.


Curatam ceapa si o taiem marunt, apoi o punem intr-o cratita cu foarte putin ulei. Lasam ceapa la foc mic si amestecam din cand in cand pana ceapa devine usor transparenta. Adaugam si cubuletele de dovleac si le lasam 10 minute, timp in care mai amestecam din cand in cand. Adaugam orezul si amestecam usor.

Adaugam apa calda sau supa, jumatate din cantitate si lasam sa fiarba. Amestecam din cand in cand pentru a nu se lipi ingredientele de fundul cratitei. Cand lichidul scade adaugam apa ramasa, amestecam si lasam sa fiarba in continuare pana cand lichidul a scazut si orezul s-a fiert. La final adaugam ciupercile si pancetta, le amestecam si mai lasam orezul un minut. Oprim aragazul, adugam parmezanul si sare dupa gust.
Risotto cu ciuperci si dovleac este gata pentru a fi servit!

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!